La Associació d’Estudis del Cant Valencià organiza el Dia del Cant Valencià 2023 en el Ateneo Mercantil de Valencia el próximo domingo 15 de octubre a las 11.30 horas. Recuerda que la entrada es libre y gratuita hasta completar aforo. Además, como notas destacadas del acto podremos disfrutar de:
- 30 Aniversario del "Chiquet de Mislata"
- Nombramientos de Asociados de Honor a Francisco Ruiz Perales (1er Presidente de l'AECV) y Evaristo Payá Miralles (vicepresidente de l'AECV).
- Habra Muestra de Cants D'Estill i Albaes
- Participación de intérpretes de l'AECV
L’ Associació d’Estudis del Cant Valencià
L'AECV és una associació sense ànim de lucre que treballa fomentant l’ investigació, l’ensenyança i la divulgació de nostre cant per excelència, des de la perspectiva de l’etnomusicologia aplicada, posant de relleu la seua significació com a patrimoni immaterial. Entre les seues activitats l'AECV celebra anualment el Dia del Cant Valencià, la Mostra de cants Noves Veus del Cant Valencià, i lliura el Premi Obrint Camins, demés d’organisar mostres de cant i homenages en reconeiximent públic a persones destacades de la cultura i del cant valencià. L'AECV ha tret a llum publicacion escrites i sonores d’interés històric, antropològic i estètic avalades per dècades d’investigació i experiència.
El Dia del Cant Valencià
Una de les activitats senyeres de l’AECV és la celebració anual del Dia del Cant Valencià prop a l’aniversari del naiximent del gran cantador d’estils Evaristo Payà Cabanes (1874-1951) “Evaristet” que, sistematisador de l’anomenat Cant Requintat i mestre de dos generacions de cantadors d’estil del segle XX, constituix un símbol del que l’AECV fa emblema. L’ AECV proyecta este Dia del Cant Valencià a la fi de preservar i difondre les expressions músic-tradicionals vives més genuïnes, guiada des dels principis promoguts per l’ UNESCO al patrimoni immaterial de tradició oral-aural, i de refermar la denominació tradicional de Cant Valencià referida al corpus de cants anomenats d’estil i al cant d’ albaes. En el marc social, ademés, el Dia del Cant Valencià té una significació rellevant: el reconeiximent públic de la llabor desplegada per persones físiques o jurídiques, intérprets o no, que han contribuit o contribuixen a mantindre’l i preservar-lo.
Enguany l’ AECV celebra el Dia del Cant Valencià recordant la figura de Manuel Marzal Barberà (Chiquet de Mislata) 1918 – 1993. Un dels grans cantadors del moment que a més a més fon un gran versador d’improvís. Creant escola de cant, Marzal fon mestre de cantaors de la talla de Marineta, Victorieta, Chiquet del Túria, Mª José de Pinedo, o Marisé per posar alguns eixemples. Va promoure, a través de la rondalla que dirigia Felicià Sousa, la transposició de tonalitats per a possibilitar l’interpretació del cant valencià a persones que disposant de qualitats melòdiques interessants no posseïen el registre agut que se demandava. Igualment va compilar els materials per a una antologia del cant valencià que posteriorment es publicaria de la mà de l’investigador Carles Pitarch Alfonso. El Chiquet de Mislata ha segut i és un referent en l’interpretació del cant valencià, referent que volem ressenyar en el trenta aniversari de la seua desaparició.
Pero el Dia del Cant valencià també vol reconéixer la llabor desplegada a dos persones vinculades directament a l’associació per la seua llabor en la consecució dels objectius associatius: D.Francisco Ruiz Perales primer president de l’ AECV, i D. Evaristo Payà Miralles, Vicepresident actual, nomenant-los associats Honorífics per mèrits propis.
Programa:
- Presentaoó de l'Ateneu (Proyecte Música Valenciana)
- Presentació de l'AECV i del Dia del Cant Valencia
- Tocata de Dolçaina i Cants d'Albaes
- Recordatori i ressenya biogràfica de la figura del Chiquet de Mislata
- Mostra de cants
- Nomenament dels associats d'Honor.
- Mostra decants, despedida i final de l'acte