Celebrem el Dia del Cant Valencià per dos anys consecutius en la Ciutat de Valéncia, per la estreta colaboració l´Ateneu Mercantil de Valéncia, fent homenage retrospectiu a un dels més grans cantadors d’estil de la generació del Xiquet de Bétera i la Blanqueta: rendint homenage al Xiquet de Paterna, deixànt una empremta important en la història del cant valencià. També homenajearem als intèrprets vius més veterans i destacats de la tradició en les seues diverses facetes (cantadors d’estil, músics de corda o vent, dolçainers / xaramiters o tabaleters, balladors de valencianes), als quals nomenarem associats d’honor, en públic reconeiximent per la seua dedicació a la tradició de cant, música i ball que celebrem.
El cant valencià o cant del valencià, constituït pel cant d’estil i les albaes, és junt al cante jondo o flamenco d’Andalusia, la jota parada o de estilo de l’Aragó i la tonada o asturianada d’Astúries, una de les quatre principals tradicions monòdiques expressives ibèriques vives transmeses oral-auralment en Espanya des de l’inici de l’Edat Moderna i integrades des de les darreries del segle XVIII en la societat urbana contemporània a partir d’orígens rurals o marginals urbans.
Cant per excel·lència dels llauradors de l’horta en la seua histórica extensió des de la Plana de Castelló fins al Camp d’Elx, així com dels territoris adjacents de montanya, és també històricament el cant de les classes artesanals de les nostres ciutats.
Entre les principals activitats l’AECV, es celebra anualment el Dia del Cant Valencià el dumenge hàbil més proper al 15 d’octubre, aniversari del naiximent del gran cantador d’estil alcoià Evaristo Payà Cabanes (1874-1951), conegut artísticament al llarg de la seua vida com a l’Alcoianet, el Xiquet de Quart, Evaristet o Evaristo. Ell va ser el sistematitzador de l’anomenat cant requintat entorn al canvi de segle i mestre de dos generacions de cantadors d’estil del segle XX: la del Xiquet de Bétera i la Blanqueta (ca. 1920-1970) i la del Xiquet de Mislata i Conxeta la del Mercat (ca. 1940-1990).
Homenage al gran cantador d’estil Vicent Peris Pastor el Xiquet de Paterna, per Carles A. Pitarch Alfonso, Doctor en Etnomusicologia i Vicepresident de l’AECV
Nomenament com a associats d’honor de l’AECV a:
_ Enric Pastor Sanmiguel Pastoret (València, 1941), cantador d’estil
_ Miquel Pla Guadalupe el Pollastret (Paterna, 1945), músic de corda per al cant d’estil (guitarró)
_ Salvador Bort Valls (Benicalap-València, 1939), tabaleter per a les albaes
_ Paco Tormo Vela (València, 1933), ballador de valencianes
Participen com en els anys anteriors, les escoles de cant valencià, cantadors d’estil, versadors, músics, balladors de valencianes, i a més contant en la presencia de la família del Xiquet de Paterna, la important colaboració de l’Ateneo Mercantil de València i la coproducció de Culturarts de la Generalitat Valenciana.
INTERVENEN
_ Cantadors i cantadores d’estil: Emili Luis Porta (Mílio del Puig), Maria José Ruiz Garcia (Marisé de Montolivet), Isabel Garcia Garcia (Isabel de Quart), i Maía José Mengod Miquel (Pepita de Russafa)
_ Alumnes de les escoles de cant valencià:
- Escola Municipal de Cant Valencià “La Marina” del Puig: Josep Ramon Salvi Alapont (el Xiquet del Dengue) i Mª Carme Barbancho Gómez
- Escola Municipal de Cant Valencià de Bétera: Antonio Vega Ayuso (Toni de Benaguasil)
- Escola de Cant Valencià del Grup de Danses de Quart de Poblet: María Francisca Gijón Brisa (Paquita la del Pedralbí) i Joan Civera Seguí (Joan de la Malvarrosa)
- Escola de Cant Valencià Victòria Sousa. Victorieta (Lo Rat Penat): Christian Penalba Garcia i Jonathan Penalba Garcia, de l’Alcúdia
- Escola de Cant Valencià del Naiet de Bétera: Xavier Benedito Casanoves (Xavier de Bétera)
_ Versadors: Vicent Ribelles Salvador (Vicent de Rosa), del Puig, Francesc Nicasio Gil (Paco de Faura), i Salvador López Mafe (Voro de Paterna)
_ Ronda de Corda de Lo Rat Penat: Artur Puchalt Gómez (guitarró), Isabel Cifres Pons i Juan Miguel Escrich Pinazo (guitarres)
_ Colla de Vent del Puig: Antoni Fèlix Rodrigo (clarinet), Albert Raimundo Hurtado (trompeta) i Bernardo Porta Borja (trombó)
_ Dolçainer i tabaleter de València: Marcial Cervera Martí “Pierres” i Cristian Cervera Ànchel
_ Balladors i balladores del Quadro de Balls i Cants Populars de la Ribera del Xúquer